2009. április 28., kedd

Bobby



Bobby Cemetery
Egy szép séta a temetőben, (sokszor láttam, hogy helybéliek akár az ebédjüket-szenvics csipsz, stb. is elfogyasztják egy-egy sírkövön ülve)a híres kutyánál, aki a gazdája halála után nem mozdult annak sírjától. kapható róla minden, hűtőmágnes, mesekönyv stb., van róla pub, szobor, hát érdemes elsétálni arra, a környéke úgyis csupa nevezetes klassz edinburghi hellyel van tele.
Van Edinburghban, Skóciában egy szobor, egy kutyaszobor. Ez a szobor szó szerint a hűség szobra.


Greyfriars Bobby szobra az egykori vendéglő előtt

Greyfriars Bobby egy skye terrier volt. Egyedül élő gazdája minden szerdán elvitte magával ez edinburghi heti vásárba. Ott az 1 órát jelző ágyúlövéskor mindig elmentek ebédelni ugyanabba a vendéglőbe, ahol Bobby kapott süteményt.

Bobby gazdája 1858-ban meghalt. A greyfriarsi templomkertben temették el, ahova kutyákat nem engedtek be, bár Bobby a temetési menettel tartott.

Három nap múlva a vendéglős meglepve tapasztalta, hogy Bobby 1 órakor ismét megjelent - immár egyedül - a szokott helyén. Adott neki megint süteményt, amivel a kutya elment. Innentől a kutya mindennap délben megjelent, kapott enni, aztán elment.
A vendéglős egyszer utánament, megtudni, hogy hova tűnik Bobby. Akkor látta, hogy a kutya a temetőkerítés egy lyukán keresztülbújik és egyenest a gazdája sírjára fekszik. A vendéglős másnap is ezt tapasztalta és lassan kiderült, hogy Bobby egész nap a gazdája sírján fekszik és csak délben hagyja el, amikor enni megy.
Az állat a temetőben, gazdája sírján lakott.
Vele kivételt tettek, eltűrték a temetőben és később eszkábáltak neki egy kis lakot is, de Bobby csak a legcudarabb téli időben ment be oda, egyébként nem hagyta el a sírt.
14 éven keresztül őrízte a sírt, mikor 1872-ben meghalt. Ott temették el őt is, sírján a következő olvasható:

"Greyfriars Bobby, meghalt 1872 január 14-én.
Hűsége és odaadása legyen példa mindannyiunk számára"

Ma Bobbyt Edinburghban a valaha élt egyik legmegbecsültebb edinburghinak tartják, büszkék rá.
Az egykori vendéglő előtt emelt szobra illetve a templomkertben lévő sírja Edinburgh kiemelt látnivalói közé tartozik.
Méltán.

1 megjegyzés:

  1. ez a történet könnyeket csalt a szemembe... :) Azt hiszem ezt a helyet felveszem a "Helyek, amiket meg kell néznem halálom előtt" listámra...

    VálaszTörlés